Pankreas kanseri, pankreas adlı organımızda hücrelerin anormal şekilde büyümesi sonucu oluşan bir tür kanserdir.
Pankreas Kanseri Nedir Ve Nasıl Oluşur?
Pankreas, insülin ve diğer hormonların üretildiği aynı zamanda sindirim sıvısı salgılayan bir organımızdır. Pankreas kanseri genellikle belirtilerinin çok geç ortaya çıkması nedeniyle erken teşhis edilmez ve bu da tedavinin zorlaşmasına neden olabilir. Pankreas kanseri ile ilgili bilgiler araştırılırken genellikle pankreasta görülen bütün tümörler kötü huylu mudur sorusu akıllara gelmektedir.
Öncelikle tümör nedir sorusunu ele alırsak, vücuttaki hücrelerin normal kontrol mekanizmalarının dışında büyüme ve çoğalması sonucu oluşan anormal bir doku yapısıdır. Tümörlerin çoğu zararsızdır ve hücrelerin normal şekilde çalışmasını sürdürürler. Bazı tümörler kanserojen olabilir ve vücudun normal fonksiyonlarını bozabilirler. Tümörler kanser olarak adlandırılırlar ve kanserli tümörler hücrelerin anormal şekilde büyümesine ve vücudun diğer dokularına yayılmasına sebep olabilir. Tümör türleri ve boyutları farklıdır ve tedavileri de bu özelliklere göre değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve immunoterapi gibi yöntemler bulunabilir.
Pankreas Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Tümörlerin nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak sigara, aşırı alkol kullanımı, UV ışığına maruz kalma, genetik faktörler ve beslenme düzeni gibi faktörlerin tümör oluşumunda rol oynayabileceği düşünülmektedir. Tümör belirtileri vücutta bulunan tümörün büyüklüğüne ve yerine göre değişebilir ve genellikle belirtilerin çok geç ortaya çıkması nedeniyle erken teşhis edilmez. Bu nedenle, tümörlerin erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi hayati önem taşır.
Tümörler her zaman kötü huylu (malign) değildir. Tümörler, zararsız ( benign) veya kötü huylu (malign) olarak ikiye ayrılırlar. Benign tümörler vücuttaki normal hücrelerin anormal bir şekilde büyümesidir ve genellikle tehlikeli değildir. Bunlar vücudun diğer dokularına yayılmaz ve tedavi edildiğinde tamamen ortadan kalkabilir. Malign tümörler ise vücuttaki hücrelerin kontrol mekanizmalarının dışında anormal şekilde büyümesidir ve vücudun diğer dokularına yayılma potansiyeli vardır. Bu tür tümörler kanser olarak adlandırılır ve tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir. Malign tümörlerin tedavisi; cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve immunoterapi gibi yöntemlerle yapılabilir.
Her tümörün malign veya benign olup olmadığı sadece bir doktor veya sağlık profesyoneline danışılarak belirlenebilir. Tümör belirtilerinin ortaya çıkması durumunda mutlaka bir doktor veya sağlık profesyoneline danışılması ve tedavi edilmesi önemlidir.
Pankreas Kanserine Neden Olan Tümörler Kötü Huylu Mudur?
Pankreasta görülen tümörler her zaman kötü huylu (malign) değildir. Pankreastaki tümörler benign veya malign olabilir. Benign pankreatik tümörler vücuttaki normal hücrelerin anormal bir şekilde büyümesidir ve genellikle tehlikeli değildir. Bunlar vücudun diğer dokularına yayılmaz ve tedavi edildiğinde tamamen ortadan kalkabilir. Malign pankreatik tümörler ise vücuttaki hücrelerin kontrol mekanizmalarının dışında anormal şekilde büyümesidir ve vücudun diğer dokularına yayılma potansiyeli vardır. Bu tür tümörler kanser olarak adlandırılır ve tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir. Malign pankreatik tümörlerin tedavisi cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve immunoterapi gibi yöntemlerle yapılabilir.
Her tümörün malign veya benign olup olmadığı sadece bir doktor veya sağlık profesyoneline danışılarak belirlenebilir. Pankreatik tümör belirtilerinin ortaya çıkması durumunda bir doktor veya sağlık profesyoneline danışılması ve tedavi edilmesi önemlidir. Doğru zamanda hastalığın ileri evrelerine ulaşılmadan alınacak sağlık tedbirleri ile verimli bir tedavi sürecinin gerçekleştirebilmesi adına önemli bir adım atılabilecektir. Bu alanda yetkinliğini kanıtlamış sağlık kuruluşlarından ve doktorlardan yardım alınarak tümörün hangi vasıflara sahip olduğu tespit edilebilir. Bu sayede hastalığın hangi evrede olduğu belirlenerek uygun tedavi yöntemleriyle kişinin sağlığına kavuşabilmesi için ivedilikle tedavi uygulamalarına geçilebilir. Doğru bilgi ve tedavi için uzman doktorlara başvurulması gerekmektedir.
“Bu sayfada yer alan ifadeler bağlayıcı ve tedavi maksadıyla kullanılmaya uygun değildir. Sağlık sorununuzun tedavisi için kendinize en uygun tedavinin geliştirilmesi için sağlık kuruluşlarından ve uzman hekimlerden bilgi alınız.”
Kaynakça: Erden, A., & Kuru Öz, D. (2019). Pankreasın Kistik Tümörleri. Trd Sem, 7, 197-212.