Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Sağ Kaburga Altında Ağrı Normal mi ?

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Sağ Kaburga Altında Ağrı Normal mi ?

Günümüzde birçok safra rahatsızlığı için uygulanabilen safra kesesi ameliyatları sonrası hastaların belli bir süre, sağ kaburga altlarında ya da buna benzer bölgelerde bir miktar ağrılar yaşamaları son derece normal bir durumdur.

Safra kesesi ameliyatları hastadan hastaya değişim gösterebilmek ile birlikte son derece ciddi ameliyatlar olabilirler. Kimi durumlarda hastaların bir hafta ya da on gün arası değişebilen sürelerde hastane gözetimi altında tutulmaları gerekebilir. Safra kesesi ameliyatları birçok safra rahatsızlığı için uygulanabilirler. Ameliyat sonrası hastanın ağrı ya da benzeri şikayetleri olup olmaması, ya da bu şikayetlerin şiddeti hastanın spesifik rahatsızlığına ve geçirdiği ameliyatın doğasına göre değişim gösterebilir.

Safra kesesi ameliyatları safra kesesi taşları ya da safra yolu taşları gibi, nispeten tehlike oranı düşük olan hastalıkların tedavileri için uygulanabilirler. Buna karşın safra iltihaplanmaları ya da safra kesesi kanseri gibi ciddi ve tehlikeli boyutlardaki hastalıkların tedavileri için de safra kesesi ameliyatları uygulanabilmektedir. Bu noktada ameliyat sonrası oluşabilecek sıkıntıları hastanın ameliyatı hangi hastalık için gerçekleştirdiği son derece önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Safra kesesi ameliyatı sonrası şikayetler

Safra kesesi ameliyatları sonrasında, ameliyatın hangi sağlık problemi için gerçekleştirildiğinden bağımsız olarak da hasta bir takım ağrılar yaşayabilir. Özellikle sağ kaburga altı gibi safra kesesine çok uzak olmayan bölgelerde belli şiddetlerde, belli aralıklarda yaşanan ağrılar çoğu hastada görülebilmek ile birlikte bu durum son derece beklenilen ve normal bir durum olarak değerlendirilir. Ameliyat sonrası hastalarda mide bulantısı, mide yanması ve buna benzer bazı hafif şikayetler de ağrı ile birlikte görülebilirler.

Bu şikayetlerin görülmesi de ağrı kadar normal bir süreç olarak değerlendirilir. Ancak ameliyat sonrası hastanın ağrıları geçmiyor, yüksek şiddetlerde seyrediyor ya da bu şiddet giderek artıyor ise hastanın safra kesesi ameliyatı sırasında bir komplikasyon yaşanmış olabilir. Safra kesesi ameliyatları, genelde doğrudan ameliyat kökenli bir sorun ile sonuçlanmazlar. Fakat çok nadiren de olsa hastalarda safra kesesi ameliyatından sonra bazı problemler meydana gelebilmektedir.

Safra kesesi ameliyatları ciddi cerrahi işlemlerdir. Bu işlemler sırasında, gerek safra kesesi kanserinin tedavisinde, gerek safra taşlarının tedavisinde hastanın sorunlu bölgesi bir kesi ile açılır. Sorunlu bölge, yani kanser dokusu, safra kesesi taşı ya da iltihaplı alan hastanın vücudundan çıkartılır. Sonrasında ise bölge dikiş atılarak kapatılır. Safra kesesi ameliyatlarının safra kesesi taşları ve enfeksiyon sorunları için olduğu kadar safra kesesi kanserinin tedavisi için de, özellikle erken evrede tedavi işlemlerine başlanan hastalarda son derece etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir. Hastanın içinden kesi yolu ile belli bölgelerin çıkarılması pek tabi ki hastada, özellikle ameliyattan hemen sonraki süreçte bir takım ağrılara neden olabilir.

Safra kesesi ne işe yarar?

Safra kesesi insan bedeni için çok önemli bir organdır. Bu organ sindirim sistemi içerisinde son derece işlevsel bir niteliğe sahiptir. Karaciğerde üretilen ve vücuttaki yağın sindirilmesinden sorumlu olan safra sıvısı safra kesesi içinde depolanır. Safra kesesi içerisinde depolanmakta olan bu sıvı, yani safra sıvısı sonraki etapta safra kesesinden oniki parmak bağırsağına aktarılır. Bu süreçte yaşanabilen sıkıntılar, safra rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

Buna karşın safra sıvısı içerisindeki dengenin bozulması bu sıvı içerisinde bir takım birikmelere neden olabilir. Bu birikmeler ise zamanla safra kesesi taşlarına ya da safra yolu taşlarına dönüşebilirler. Bu taşlar belli bir boyuta ulaşana kadar ameliyat işlemi gerektirmezler. Ancak belli bir boyutta olan ya da zamanla bu boyutu aşan safra kesesi veya safra yolu taşlarının hastadan ameliyat yöntemi ile çıkartılması gerekir.

 

Kaynakça: GENÇOSMANO, R., LU, D., TAHAN, V., & KURTKAYA-YAPICIER, Ö. Safra Kesesi Kanseri: Etyopatogenez, Tan› Yöntemleri, Evreleme, Tedavi Modaliteleri ve Prognoza Güncel Bak› fl.

https://saglik.wiki/kolesistektomi/

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir