Whipple Operasyonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı ?

Whipple Operasyonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı ?

Genelde tecrübeli hekimler tarafından yapılan ve zorlu bir ameliyat olarak bilinen whipple operasyonu sonrası hasta genel anlamda besin değeri yüksek olan yiyecekleri tercih etmelidir. Bu dönemde, yani whipple operasyonu sonrası süregelen dönemde, hastanın protein ve yağ anlamında fakir diyetler ile beslenmesi çok büyük bir öneme sahip olacaktır.

Kanser tedavileri için uygulanan whipple ameliyatı sonrası pankreas enzimlerinin azalması, hastanın insülin ve glukagon dengelerinin bozulması ve buna benzer sorunlar yaşamaması için alacağı her gıda maddesine dikkat etmesi gerekir. Ameliyat sonrası dönemde hastanın özellikle alkollü içeceklerden ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak durması gerekir. Bunun yanında hasta su tüketimini de artırmalıdır.

Genelde hastalara abartı olmamak koşulu ile, günde yaklaşık 8 bardak kadar su içmeleri tavsiye edilir. Whipple operasyonu sonrası hastalara, tüm bu besin diyetlerine ek olarak zaman zaman bazı ek vitaminler ve hekim tarafından reçete edilen bir takım solüsyonlar kullanmaları yönünde talimatlar da verilebilir.

Bu operasyonun süresi hastadan hastaya değişim gösterebilir. Hasta, whipple ameliyatı sonrası bir süre hastanede yatırılmalıdır. Bu süre de operasyon süresi gibi hastadan hastaya bir hayli değişim gösterebilir. Ancak whipple ameliyatı sonrası hastalar genelde ameliyatı seyreden bir hafta ile 10 günlük bir süre zarfı boyunca hastanede yatarlar. Bazı hastalar ameliyat sonrası bir takım komplikasyonlar yaşayabilirler. Bu duruma bağlı yatış süreleri de uzayabilir. Bu süreç içerisinde hastaya, hastane tarafından en uygun diyet sağlanmalıdır.

Whipple Operasyonu Nedir?

Whipple Operasyonu Nedir?

Whipple operasyonu ya da whipple ameliyatı pankreasın baş kısmı, safra yolunun son kısmı, on iki parmak bağırsağı ve safra ve pankreas sıvılarının oniki parmak bağırsağına aktarıldığı bölgede yaşanan kanser hastalıklarının tedavisi için yapılan cerrahi bir operasyondur. Son derece zorlu ve deneyim gerektiren bir operasyon olarak bilinen whipple operasyonu kanser dışında bazı bir takım hastalıklar için de uygulanabilir.

Genelde kanser tedavileri için uygulanma whipple operasyonu zaman zaman özellikle IPMN gibi pankreas başına yerleşen kistik hastalıkların ve bazen de kanserden ayrılmayan kronik pankreatitlerin tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu operasyon, yani whipple operasyonu hastanın 3 organının birleştiği bir noktaya uygulanır. Bu organlar pankreas, safra yolu ve oniki parmak bağırsağıdır.

Bu üç organın birleştiği kavşak noktasına uygulanan operasyon, genelde zorlu ve uzun bir operasyon olabilmektedir. Özellikle kanser tedavilerinde bu üç organ, yani pankreas, safra yolu ve oniki parmak bağırsağının birbirinden ayrılmaları mümkün değildir. Bu nedenle bu bölgede oluşan kitlelerin alınması sırasında üç organın birleştiği kavşak noktası bir bütün olarak çıkarılmaktadır.

Son derece zorlu ancak bir o kadar da etkili bir operasyon olarak bilinen whipple ameliyatı temel olarak 3 şekilde yapılabilir. Cerrahi hekimleri bu ameliyatı, yani whipple ameliyatını açık ameliyat, robotik ameliyat ya da laparoskopik ameliyat olarak uygulayabilirler. Bu noktada ameliyat tercihi için etkili olan baş faktör hastanın spesifik sağlık durumu ve sahip olduğu hastalığın doğası olacaktır. Hekim, hastanın kanserli bölgesini inceler ve whipple ameliyatı için tercih edilecek yöntem buna göre belirlenir. 

Whipple Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Whipple ameliyatının süresi hastanın durumuna ve ameliyat için tercih edilen yönteme göre hastadan hastaya bir hayli değişim gösterebilir. Ancak bu ameliyatın ortalama 5 saat ile 8 saat arası bir sürede tamamlandığı söylenebilir. Tümörün bulunduğu ya da yayıldığı noktalar whipple operasyonunun süresi üzerinde oldukça belirleyici bir etkiye sahiptir.

Kaynakça: D’Cruz, J. R., Misra, S., & Shamsudeen, S. (2020). Pancreaticoduodenectomy.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir